ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ; ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ή ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ;
Τις περασμένες δεκαετίες τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κεφαλονιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καταλάμβαναν το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο στις προτιμήσεις των τουριστών για τις διακοπές τους.
Οι λόγοι που οι επισκέπτες - τουρίστες έστρεφαν την προτίμηση τους στα ξενοδοχεία και όχι σε μικρότερα και πιο οικογενειακά τουριστικά καταλύματα είναι ευδιάκριτοι και προφανείς.
- Στα ξενοδοχεία μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια ασφαλή κράτηση πολύ καιρό πριν την άφιξη τους δεδομένου ότι διέθεταν σύστημα κρατήσεων μεσώ διαδικτύου.
- Τα ξενοδοχεία διέθεταν πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό που εξασφάλιζε στον τουρίστα την δυνατότητα να έχει ένα άνετο ύπνο, πρωινό, γεύματα στα εστιατόρια και στους μπουφέδες των άρτια οργανωμένων μονάδων, καθώς και να απολαμβάνει παροχές και υπηρεσίες όπως πισινά, σπα, γυμναστήρια, cafe-bar και άλλα.
- Τα ξενοδοχεία προσέφεραν συγκροτημένες πληροφορίες και ενημέρωση για τουριστικά ενδιαφέροντα και αξιοθέατα, καθώς επίσης και σύνδεση με το μαγικό διαδίκτυο που βοηθούσε καταλυτικά τους πελάτες να διατηρούν επαφή με το οικογενειακό, το φιλικό ή το επαγγελματικό τους περιβάλλον.
- Τα ξενοδοχεία ενέπνεαν στους επισκέπτες το αίσθημα της ασφάλειας δεδομένου ότι διέθεταν πολυάριθμο προσωπικό και υπάλληλους ασφάλειας, πράγμα το οποίο μετρίαζε ενδεχόμενους φόβους κάποιου που επισκέπτεται μια ξένη χωρά.
- Άλλωστε τα ξενοδοχεία ήταν τα μονά τουριστικά καταλύματα που διέθεταν άδεια λειτουργίας και πιστοποίηση προδιαγραφών από τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) και τα μονά που προβάλλονταν από το πανάκριβο δίκτυο της έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης.
Η ανάγκη για πιο ήπιες μορφές τουριστικών καταλυμάτων
Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισαν να διαφαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της άνισης κατανομής της τουριστικής ζήτησης στο περιβάλλον και έτσι κατέστη επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση πιο ήπιων μορφών τουρισμού που δεν θα οδηγούσε σε συγκεντροποίηση και υπερκορεσμό συγκεκριμένους χώρους προορισμού.
Η ενίσχυση της δημιουργίας πιο ηπίων μορφών τουρισμού, όπως η δημιουργία μικρών συγκροτημάτων (studios) με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ή δωματίων συνετέλεσε επίσης στην ενθάρρυνση διατήρησης των ηθών και εθίμων της ντόπιας κοινωνίας, καθώς η υπερανάπτυξη περιοχών που κατευθυνόταν ανεξέλεγκτα μεγάλη μερίδα του τουριστικού ρεύματος, δημιουργούσε φόβους για πιθανή καταστροφή πολιτισμικών και περιβαλλοντικών στοιχείων καθώς και αποξένωσης του ντόπιου πληθυσμού από την ταυτότητα του, αφού αυτού του είδους η μαζική ανάπτυξη αλλοιώνει πρότυπα, παραδόσεις και ισορροπίες.
Βεβαία αυτού του είδους οι προβληματισμοί είχαν αρχίσει να δημιουργούνται στην διεθνή τουριστική κοινότητα πολύ πριν φθάσουν στην Ελλάδα και στο νησί της Κεφαλονιάς. Έτσι λοιπόν σιγά σιγά άρχισε να γίνεται ορατή και στη χωρά μας μια κατηγορία τουριστών που ολοένα μεγάλωνε και η οποία αναζητούσε ένα άλλο τρόπο διακοπών, πιο ήπιο πιο ήσυχο, πιο οικογενειακό, πιο κοντά στην φύση και γιατί όχι, υπό κάποια άλλη έννοια πιο άνετο και με μικρότερο κόστος.
Άλλωστε το μανιφέστο των επιχειρημάτων που προέβαλαν ήταν δύσκολο να αντικρουσθεί από όποιον είχε υπάρξει στο παρελθόν είτε πελάτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας είτε μικρού τουριστικού καταλύματος.
Πλεονεκτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων - studios
Τα μικρά τουριστικά καταλύματα ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων ή ενοικιαζόμενων δωματίων εξασφαλίζουν εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με τα συνήθως πανάκριβα πακέτα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Επίσης μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων προκύπτει από την δυνατότητα παρασκευής πρωινού και γευμάτων μέσα στο διαμέρισμα από τον ίδιο τον πελάτη, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταφεύγει αναγκαστικά στα ιδιαίτερα μεγάλου κόστους εστιατόρια των ξενοδοχείων.
Οι ευρύχωρες κουζίνες αυτών των καταλυμάτων είναι πλήρως εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με μεγάλα ψυγεία, μεγάλες εστίες με φούρνο, τοστιέρες, μίξερ, βραστήρες, φούρνους μικροκυμάτων, πιστολάκι για τα μαλλιά, πλήρες σετ μαγειρικών σκευών κλπ.
Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είναι πολύ πιο ευρύχωρα και με πληρέστερη επίπλωση από εκείνη των ξενοδοχείων με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μπορεί να κινείται πιο άνετα σε κάθε χώρο και να τον εναλλάσσει ανάλογα με τη χρηστικότητα του. Ενώ είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία είναι δομημένα με κριτήριο τον μέγιστο αριθμό των δωματίων που θα ενοικιάζονται και παρ’όλη την πιθανή πολυτέλεια των κοινοχρήστων χώρων, τα δωμάτια τους είναι συνήθως μικρά (και αρκετές φορές οι πελάτες τα χαρακτηρίζουν δυστυχώς “μίζερα”).
Αν προσθέσει κάνεις ως κριτήριο και τα μεγάλα μπαλκόνια των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων καθίσταται προφανές ότι ο επισκέπτης στο ζήτημα της άνεσης αισθάνεται τουλάχιστον σαν στο σπίτι του!
Επίσης η καθαριότητα τηρείται με ευλάβεια καθώς το διαμέρισμα καθαρίζεται επιμελώς μέρα πάρα μέρα και γίνεται κανονικά η αλλαγή πετσετών και κλινοσκεπασμάτων.
Η ύπαρξη ξεχωριστών δωματίων για τα παιδιά στο ίδιο διαμέρισμα παρέχει την δυνατότητα στα παιδιά να μην στερούνται της προσοχής των γονιών τους και ταυτόχρονα στους γονείς να μην στερούνται την απόλαυση των ιδιωτικών τους στιγμών.
Επίσης προστατεύεται απολυτά η ιδιωτική ζωή των ενοίκων καθώς είναι προφανές ότι σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει τη φασαρία ή τον όποιο θόρυβο προέρχεται από τους λεπτούς τοίχους που χωρίζουν συνήθως τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου.
Οι συνθήκες ήσυχης γειτονιάς που προσφέρουν τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ενθαρρύνουν την μεγαλύτερη και πιο ανθρωπινή επαφή με τους άλλους ένοικους και βοηθούν στη δημιουργία διαπολιτισμικών σχέσεων και ανταλλαγής σημαντικών εμπειριών.
Έκτος από το ότι η ύπαρξη ρεσεψιόν είναι υποχρεωτική για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, σχεδόν πάντα οι ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων διαμένουν εντός του συγκροτήματος και εκτός από την ασφάλεια που παρέχουν στον επισκέπτη, είναι σε θέση να τον πληροφορήσουν για οτιδήποτε σχετικά με τα τουριστικά ενδιαφέροντα και αξιοθέατα της περιοχής, καθώς επίσης επειδή είναι ντόπιοι να τον βοηθήσουν να κατανοήσει βαθύτερα την εγχώρια κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις . Και όλα αυτά μέσα από μια ζεστή ανθρωπινή επαφή και όχι με μια ευγενική μεν, άλλα απρόσωπη σχέση υπάλληλου - πελάτη όπως συνήθως γίνεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού παρακολουθώντας έστω και κάπως καθυστερημένα το νέο πνεύμα της τουριστικής αναζήτησης, εκδίδει πλέον εδώ και δέκα περίπου χρονιά άδειες λειτουργίας, πιστοποίησης προδιαγραφών και ποιοτικής επάρκειας σε μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων και για αυτό, άλλα και λόγω του υψηλού ανταγωνισμού σχεδόν όλα τα μικρά τουριστικά καταλύματα διαθέτουν όλα τα μέσα για την άνετη διαμονή του επισκέπτη και δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα απρόσωπα και βιομηχανοποιημένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.