+30 2671 097511
  • English
  • Greek - Ελληνικά
  • Spanish
  • Italian

Ενημερωτικές πληροφορίες από την ΕΚΠΟΙΖΩ


Ένωση Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής

Ενημερωτικές πληροφορίες για το ισχύει στις κρατήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, καθώς και για τις ελάχιστες παροχές που πρέπει να παρέχουν τα ενοιαζόμενα δωμάτια, δίνει η Ένωση Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία συνιστά στον ταξιδιώτη να επιλέξει κατάλυμα, που διαθέτει το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ.

Ιδού, η ενημέρωση της ΕΚΠΟΙΖΩ:

1. Σε περίπτωση που έχετε κλείσει ενοικιαζόμενο δωμάτιο η διαμέρισμα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

- Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο.

- Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ό,τι ακριβώς ζητήσατε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ενοικιαζομένου δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, internet, πρωινό, κλπ).

- Ο ξενοδόχος δικαιούται να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά), αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.

- Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα.

- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ειδοποιήσετε εγκαίρως, δεν έχετε καμία επιβάρυνση, διαφορετικά αναγκάζεστε να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε.

- Για να κατοχυρωθείτε, θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο).

- Εγκαταλείπετε το ενοικιαζόμενο δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής.

- Σε περίπτωση που ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει το δωμάτιο που έχει αποδεχτεί να διαθέσει, υποχρεούται να εξασφαλίσει διαμονή σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και εν γένει παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.

- Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.

- Η διατήρηση μέσα στο ξενοδοχείο η τα ενοικιαζομενα δωματια κάθε είδους κατοικίδιων ζώων απαγορεύεται εκτός αν διατίθεται στο ξενοδοχείο ειδικός για τούτο χώρος. Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση μεταξύ ξενοδόχου και τουρίστα καταναλωτή για το θέμα αυτό.

- Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη.

2. Αν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια η ενοικιαζομενα διαμερίσματα η ΕΚΠΟΙΖΩ σας ενημερώνει να προσέξετε τα παρακάτω:

- Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

- Να έχουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη).

- Να έχουν σωστό φωτισμό.

- Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες.

- Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα Δωμάτια.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας συμβουλεύει στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε:

- Στα γραφεία της Τουριστικής Αστυνομίας (τηλ. 1571)

- Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (τηλ. 210-3310392, 210-3310716, e-mail: complaints@gnto.gr )

- Στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642, e-mail: info@efpolis.gr)

- Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (τηλ. 210-3304444, e-mail: katagelies@ekpizo.gr

 

Ιούλιος 2014 - Πηγή: tornosnews