+30 2671 097511
  • English
  • Greek - Ελληνικά
  • Spanish
  • Italian

Κεφαλονιά: Πληροφορίες, Αξιοθέατα, Πολιτισμός

Η Κεφαλονιά εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τις μαγευτικές παραλίες της, διαθέτει και πολλά αξιοθέατα σημαντικού τουριστικού, ιστορικού αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας ξεναγήσουμε σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφθεί.


Σπήλαιο Δρογγαράτη

Το σπήλαιο Δρογκαράτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται στην περιοχή της Σάμης και σε μικρή απόσταση από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο.

Αφού κατεβείτε αρκετά σκαλιά θα φτάσετε στην είσοδο του σπηλαίου που θα σας εντυπωσιάσει με το μέγεθός του και τις πορτοκαλί αποχρώσεις του. Προσοχή μην χτυπήσετε το κεφάλι σας στους σταλακτίτες. Το σπήλαιο έχει εξαιρετική ακουστική και για αυτό πραγματοποιούνται εδώ κατά καιρούς συναυλίες. Το βάθος του σπηλαίου είναι περίπου 60 μέτρα,και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ηλικία του άνω των 100 εκατομμυρίων ετών.


Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης,είναι ένα βαραθρώδες σπήλαιο που ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και βρίσκεται στον Καραβόμυλο, λίγο έξω από τη Σάμη. Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος περίπου 160 μέτρα και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 40 μ. Σταλακτίτες που έχουν ηλικία 20.000 χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.

Ο επισκέπτης επιβιβάζεται σε βάρκες που κάνουν τον γύρο της λίμνης και μπορεί να θαυμάσει τους υπέροχους χρωματισμούς των νερών που αλλάζουν καθώς ο ήλιος τρυπώνει απο την οροφή, δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα.

Το Σπήλαιο Μελισσάνης είναι το πιο γνωστό σπήλαιο της Κεφαλονιάς και ένα από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.


Μονή Αγίου Γερασίμου

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στους πρόποδες του Αίνου, κτισμένη πάνω σε παλιά μονή του έτους 1200 μ.Χ. (εποχή των Σταυροφοριών), κοντά στο χωριό Φραγκάτα. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει ονοματιστεί από τους κατοίκους του χωριού των Βαλσαμάτων ως «Νέα Ιερουσαλήμ». Η μονή και τα περίχωρά της παραχωρήθηκαν από τον Ιερέα Γεώργιο Βάλσαμο στον Άγιο Γεράσιμο, ο οποίος και εγκαθίσταται εκεί το 1561.Πέθανε το 1579 και ανακηρύχθηκε άγιος από το Πατριαρχείο το 1622. Το σώμα του φυλάσσεταιμέσα σε λάρνακα. Μέσα στη μονή υπάρχει η είσοδος για το σπήλαιο που ασκήτευε ο ‘Αγιος, την «Σκήτη», στην οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης.


Κάστρο και φρούριο της Άσσου

Το Κάστρο της Άσσου είναι χτισμένο κατά τα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας στη χερσόνησο της Άσσου,της <Κυρίας του Βορρά> όπως την έλεγαν αργότερα οι Κεφαλονίτες. Υπήρξε για αρκετά χρόνια η πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς αν και η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί δεν δημιούργησε τις προυποθέσεις για οικιστική ανάπτυξη. Στις μέρες μας έχουν διασωθεί κομμάτια της οχύρωσής του, ενετικοί στρατώνες, η κατοικία του Ενετού προβλεπτή και η μικρή εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη μαγευτική θέα που έχει ο επισκέπτης πάνω στο δρόμο λίγο πριν κατηφορήσει για το χωριό,με αποκορύφωμα ένα απίστευτο ηλιοβασίλεμα.